A miskolci közösségi kultúra színterei - Az Avasi Közösségi Kávézó

2018.07.03. 10:02

Miskolc nevének említésekor számos sztereotípia ugrik be mindannyiunknak a "vas és acél" kapcsán és talán az a sor is bevillan, hogy "sorsod Borsod". Sok hely is feltűnhet lelki szemeink előtt, a Tiszai Pályaudvartól a lakótelepekig. Lakótelepek, így a legendás avasi is. Ha azonban emlékeink közt kotorászunk, nem az az Avas fog felbukkanni, amelyet az láthat, aki ma odatér. Kezdeményezések sora dolgozik a sztereotípiák ellen a közösségi kultúra erejével.

Az Avasi Közösségi Kávézó egy üde oázis a panelházak ölelésében. Üde oázis abban az értelemben is, hogy érzékelhetően valami virágzó és újszerű dolognak a melegágya, fészke a közösség által felújított, gondozott és berendezett tér. Három éves múltja bizonyítja, hogy az elsőre szokatlan "adományért kávét" módszernek van létjogosultsága nem csak hazánkban, de egy olyan régió központjában is, melyet a negatív jelzők sorával szokás illetni a "betondzsungeltől" a "leszakadó" és "gettó" kifejezésekig.

- A kávézó a helyi igényekre reflektáló közösségi tér az Avas második ütemében, amely pótolni igyekszik a meg nem épült művelődési és kulturális funkciójú helyek hiányát. A kávézót a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület hozta létre, teret adva minden kívülről jövő kezdeményezésnek is. - mondja el Németh Réka a tér egyik koordinátora. - A programok sora színes, számos közülük teljesen közösségi szervezés. lyenek például egyes helyi zenekarok koncertjei, vagy a ruhacsere. Ezeket a szervezők nagyon komolyan veszik és maguk koordinálják.

A Réka által levetített képekből kitűnnek a színes programok, a rengeteg kreativitás és ötlet és az iszonyú sok munka és energiai is, mely egy közösség összekovácsolásához és szerveződésének segítéséhez elengedhetetlen.

A tér folyton változik és időről időre megújul. Az új törzsközönség újabb igényekkel és ötletekkel érkezik és mindenki rajtahagyja a kézlenyomatát a helyen.

- Büszkeségünk a kávégép és ez az ábra, ami szemlélteti a bevételek és a fenntartáshoz szükséges összeg alakulását. - veszi át a szót Csere Áron, a közösségi kávézó másik munkatársa. - Próbáltuk valahogyan vizuálisan is követhetővé tenni azt, hogy mennyi szükséges ahhoz, hogy fennmaradjunk és mennyi érkezett be eddig az urnába. Azt hiszem, elég jól sikerült.

A projekt önkormányzati ingatlanban kap helyet, fenntartásában a közösség aktívan részt vesz, tartalommal megtöltése az egyesület és a közösség együttműködésének eredménye.
vissza