A miskolci közösségi kultúra színterei - Az Avasi Paradicsom Közösségi Kert

2018.07.03. 11:21

Miskolc nevének említésekor számos sztereotípia ugrik be mindannyiunknak a "vas és acél" kapcsán és talán az a sor is bevillan, hogy "sorsod Borsod". Sok hely is feltűnhet lelki szemeink előtt, a Tiszai Pályaudvartól a lakótelepekig. Lakótelepek, így a legendás avasi is. Ha azonban emlékeink közt kotorászunk, nem az az Avas fog felbukkanni, amelyet az láthat, aki ma odatér. Kezdeményezések sora dolgozik a sztereotípiák ellen a közösségi kultúra erejével.

Lassan sétálunk át az Avasi Közösségi Kávézóból a házak között húzódó kertbe. Út közben Csere Áronnal és Lévai Imrével az előzményekről beszélgettünk.

- A magaságyásokat először a közösségi tér tetején helyeztük el. Nagy nehezen felcipeltük, aztán meg nemrégiben leemeltük onnan. - mondja Áron.

Az előzményekről és az ötletről faggatom őket, így itt már átveszi a szót Imre:

- Az egész ötlet megálmodója sajnos nemrégiben elhunyt. Vele kezdtünk bele anno egyfajta random gerillakertészkedésbe Miskolc-szerte, ahol is magbombákkal bombáztunk meg túl steril parkokat. Haszonnövények és dísznövények, fűszer és gyógynövények magjai egyaránt megtalálhatóak voltak a bombában.

Ahogy araszolunk a betonfalak között, melyek sorát zöld diófás szigetek törnek meg, feltűnnek a rendezett előkertek, szép virágágyások a lépcsőházak előtt.

A történet több, mint egy éve kezdődött, mikor néhány, kertészkedést kedvelő avasi összedugta a fejét, és azon kezdtek el tanakodni, hogy hogyan lehetne meghonosítani a kertészkedés szeretetét, a saját termés szüretelésének örömét a panelrengetegben. Létrehozták az Avasi Panelkertész Klubot, mely az Avasi Közösségi Kávézóban tartotta (és tartja a mai napig) találkozóit, remélve, hogy hasonszőrű zöldségkedvelőkre találnak. Először felvetődött az, hogy a lapos panelek tetején alakítsanak ki kerteket - kísérleti jelleggel a Szent György úti kék szolgáltatóház tetején el is kezdtek dolgozni ilyenen, de a vállalkozás aztán megakadt. Ezután jött az Erkély Chili program, melynek keretében ingyen osztottak szét chili palántákat, hogy a vállalkozó kedvűek otthon folytathassák gondozásukat. Eközben alakult ki a közösségi kert ötlete is: máshol már bevált, miért ne próbálkozhatnának meg vele az Avasiak is?

Megérkezünk a kerthez, mely egy nyílt, parkolók és házak által szegélyezett sivár placcon zöldell üdén. Drótkerítése közül kitűnnek a szépen gondozott magaságyások és a helyszínen az Avasi Panelkertészek várnak ránk Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselővel együtt. Szabolcs fiatal lokálpatriótaként segítette a kert létrejövetelét az ötlettől az első kapavágásig. A kertészekkel zajlott egyeztetéseik nyomán az önkormányzat segítségét is sikerült megnyerniük az ügynek.

Persze minden új dolog furcsa valakinek és akad olyan is, aki rosszallóan néz olyasvalamire, ami szokatlan, mégis meghökkenve hallgatjuk az ágyások tulajdonosainak beszámolóját arról, hogy a környező házakból negatív hangok is hallatszódnak, ha a kert kerül szóba.

- Biztosan zavaró lehetett, amikor összeszereltük a kereteket az ágyásokhoz, hiszen a házak falai nemcsak felerősítik, de meg is sokszorozzák a hangokat, -mondja Székely Klára, az egyik ágyás-tulajdonos és a kert egyik oszlopos alapítója- de a művelés közben igyekszünk minimális zajt kelteni, halkan beszélgetni, így remélem egyre kevesebb lesz ránk a panasz.

A beszélgetésből megtudjuk, hogy az ágyások kialakítására azért volt szükség, mert a kert alatt sittel telehordott rész húzódik, vagyis az, önmagában alkalmatlan a megművelésre.

- A korábban "senkiföldjének" számító területen kutyasétáltatás volt az egyetlen aktivitás, a szomszédos házak lakói szerettek volna ide kutyafuttatót, de volt szó játszótér kialakításának igényéről is. - mondja a kert létrejöttét aktívan támogató képviselő- Mérlegelve azt, hogy a környék jól ellátott parkolókkal, játszótérrel, kicsit lejjebb lehetőség van a kutyák futtatására is, és figyelembe véve azt a tényt, hogy az építési törmelék miatt ez a terület szinte semmi más módon nem hasznosítható, természetesen mindent megtettem hatáskörömön belül, hogy létrejöhessen a kert.

Az ágyásokat béreni lehet, kisebb és nagyobb ágyások is rendelkezésre állnak, ha valaki azonban nem aktív a saját kertjében, az gyorsan a kerítésen kívül találhatja magát. Hiszen a jelentkező igények száma magas az ágyásokra, vagyis olyan kertészeket keresnek, akik valóban termelni kívánnak.

A kert láthatóan még növekedhet, hiszen hely az van. A következő lépés az, hogy ne csak területileg, de létszámban is növekedjen a kert, cél, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak az élelmiszer-termelésének folyamatába.
vissza