A miskolci közösségi kultúra színterei - Miskolci Máltai Játszótér

2018.06.20. 09:57

Miskolc nevének említésekor számos sztereotípia ugrik be mindannyiunknak a "vas és acél" kapcsán és talán az a sor is bevillan, hogy "sorsod Borsod". Sok hely is feltűnhet lelki szemeink előtt, a Tiszai Pályaudvartól a lakótelepekig. Lakótelepek, így a legendás avasi is. Ha azonban emlékeink közt kotorászunk, nem az az Avas fog felbukkanni, amelyet az láthat, aki ma odatér.

Kezdeményezések sora dolgozik a sztereotípiák ellen a közösségi kultúra erejével.
Látogatásunk első helyszíne az Avasi Közösségi Játótér (Miskolci Máltai Játszótér), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) közösségi programja. A Játszva megelőzni elnevezésű játszótérprogramja azzal a céllal jött létre 1998-ban, hogy a lakótelepeken élő gyerekek se nélkülözzék a szabad mozgásnak és a közösség megtartó erejének jótékony hatásait. A szabadidős, a kulturális és a gyermekvédelmi infrastruktúra hiányainak pótlása mellett az MMSZ olyan játszótereket és játszóházakat hozott létre, ahol a gyerekek és szüleik hasznosan, kulturált körülmények között, a korosztályos igényeknek megfelelően tölthetik el szabadidejüket.
A játszótér ötlete 1998-ban, külföldi minta alapján merült fel, ez a játszótér pedig 2001-ben nyitotta meg kapuit. A célja kezdetektől az volt, hogy a környéken élő, hátrányos helyzetű és nem hátrányos helyzetű gyerekeket összefogja, és olyan lehetőséget, élménygazdag programokat biztosítson számukra, amelyek révén színesebb lehet az életük. Vendéglátóinktól megtudtuk, hogy az elsőre egyszerű, jól felszerelt játszótér és kis faház kombójából álló helyszín egy rendkívül komplex projektet ölel fel. Az itt élő családok gyerekei nem pusztán játékukhoz kapnak egy helyszínt általa, nem csak élményekkel lesznek gazdagabbak, hanem lehetőségük van arra is, hogy családi környezetük adta közegükön túl más közeggel is megismerkedhessenek.

- Jómagam óvónő vagyok, a többi itt dolgozó között akad pedagógus, szociális munkás. -  mondja el Nagy Zsuzsa a játszótér vezetője. - Adományokat osztunk, védett helyet biztosítunk és ha kell, egyes esetekben felvesszük a kapcsolatot a családokkal is.”

A játszótér tehát egy öszetett családsegítői projekt egyik eleme, ahol a lakótelepen élők összekapcsolódhatnak egymással, a gyerekek a játék során szerzett kapcsolataikon keresztül élhetik meg a közösséghez tartozás élményét. Akadnak egészen kicsik és iskolások is és vannak olyanok is, akik először gyerekként, most anyukaként vesznek részt a programokon.

- Fontos megemlíteni, – folytatja Zsuzsa –hogy az egyes programjainkon a szülői közösség tagjai önkéntes segítőként is részt vesznek, tehát ügyfelei és részei is egyúttal a programnak. Az önkénteskedő szülők gyerekeit pedig kirándulni, táborozni visszük, így erősítjük meg bennük, hogy a segítségük fontos számunkra.


A  Miskolci Máltai Játszótér után a közösségi kávézó felé vesszük az irányt, ami egy üde oázis a panelházak ölelésében. Üde oázis abban az értelemben is, hogy érzékelhetően valami virágzó és újszerű dolognak a melegágya, fészke a közösség által felújított, gondozott és berendezett tér.

 
vissza