CAFe Budapest 2018

2018.06.07. 10:16

Míg az év első felében a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti programjain vehettünk részt, addig ősszel a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon élvezhetjük a hazai és a nemzetközi kultúra sokszínűségét. Idén október 5. és 21. között rendezik meg az összművészeti fesztivált, ahol még jobban megismerhetjük a kortárs művészet alkotásait. Az idei rendezvény fő témája a baltikum lesz.

Huszonhetedik alkalommal rendezik meg idén a CAfe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált, amely ez alkalommal is számos izgalmas művészeti programmal várja a hazai és nemzetközi művészetkedvelő közönséget. Az őszi összművészeti fesztivál június 6-án megtartott sajtótéjékoztatója is éppen ezért rendkívüli helyszínt kapott: a Clark Ádám téri Hotel Clark tetőteraszát, ahonnan 280 fokos panoráma tárul az érkezők szeme elé. „Szimbolikusan és gyakorlati szempontból is tulajdonképpen egy kortárs művészeti fesztivál célja az, ami ennek a tetőterasznak: egy új perspektíva bemutatása, ahonnan láthatóvá válik a környezetünk, ez a csodálatos város. Ezt a wáó-élményt szeretnénk elérni a Café Budapesttel is” – mondta Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke, egyben a Müpa vezérigazgatója.

Kifejtette, hogy a CAfe Budapesthez az elmúlt hat évben olyan programok csatlakoztak, mint az Art Market, amely által a művészetkedvelő közönség a képzőművészet mellett más művészeti eseményeken, programokon is egyre inkább részt vesz. A „legfiatalabb partner” viszont a Margó Irodalmi Fesztivál, amely ezáltal is szerepet vállal a magyar irodalom külföldi népszerűsítésében. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is fontos vezérfonala lesz a fesztiválnak Bartók Béla örökségének a kérdése, amelynek a kezelését, a mai világ számára befogadhatóbbá tételét teszi a központba a fesztivál. Fontos programsorozat továbbá a Budapest Ritmo, amely a keletre lévő területek népzenészeit fedezi fel, melyeket kortárs művészek transzponálnak át korunk zenéjévé.

A kortárs művészeti fesztivál tizenhat napon át tehát több mint száz klasszikus, jazz- és világzenei, színházi, tánc-, újcirkuszi és képzőművészeti programmal várja az érdeklődőket. Az ősbemutatók között lesz idén például a King’s Singers énekegyüttes előadása, akik számára Gyöngyösi Levente komponál új darabot, Balog József lemezbemutató koncertje, de a fesztiválon lesz látható a Recirquel Újcirkusz Társulat friss, My Land című produkciója is, amely a Földhöz való viszonyunkról szól. Halas Dóra, Nagy Fruzsina és a Soharóza pedig Az Ügy címmel mutatja be rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Trafóban, amely egyébként is idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ahogy a Müpa igazgatója is kiemelte, tradícionális együtteseket is köszönthetünk modern köntösben az idei fesztiválon: Johan Inger, Sharon Eyal és William Forsythe koreográfiáival készül premierre a Magyar Nemzeti Balett, a Fugato Orchestra pedig a Duna Táncműhellyel közösen állítja színpadra szimfonikus táncelőadását, a Noét.

Az idei fesztivál vezérfonala a balti országok művészete lesz, amelyek idén ünneplik függetlenségük 100. évfordulóját, az őszi fesztiválon az ő kortárs művészetükhöz kerülhetünk közelebb. A fesztivál nyitókoncertjén a Sinfonietta RīgaErki Pehk karmesterrel az élén – két lett és két észt művel áll színpadra, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-fifty című ünnepi estjén is felcsendülnek majd észt szerzők művei.

A CAfe Budapest rendhagyó és állandó helyszínekkel várja ősszel a közönségét. Az állandó helyszínek között lesz idén is a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 hajó, a Budapest Music Center, a Várkertbazár, a Pesti Vigadó, a Trafó, a tavaly csatlakozó Akvárium és a Millenáris, de köztereken és a metróban is találkozhatunk majd egy-egy installációval és mozgásszínházzal. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a köztéri programok közül kiemelte Márkus Sándor önreflektív „Városi vadászlest” idéző köztéri installációját és Joan Catala katalán művész Pelat című mozgásszínházi darabját, amelynek a járókelők is részeseivé válhatnak és kiderül, hogy mit jelent a közösség – a szó legszorosabb értelmében vett – megtartó ereje. Hozzátette: a CAfe Budapest szervezői ismét kiírták a 100 szóban Budapest című pályázatot , amelyben a városlakók írhatják meg rövid történeteiket.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál jegyértékesítése június 6-án kezdődött meg. Folyamatosan bővülő eseményeiről és programjairól a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond
vissza