Elhunyt Horváth János festőművész

2021.06.23. 23:42

„Hosszú küzdelem volt, amely ma végleg véget ért.” Ezzel a mondattal tudatta közösségi oldalán Horváth János festőművész, nyugalmazott főiskolai tanár halálhírét a fia. A művésztől július 16-án 11 órakor vesznek végső búcsút az Északi temető Korányi úti ravatalozójában.

Horváth János a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, majd elvégezte a mesterképzőt. 1970-től a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán tanársegéd, később docens volt. Fontos szerepet vállalt a megyei művészeti élet szervezésében és képzőművészeti szakkörök irányításában. 1997-ben elvállalta a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatának vezetését.

Horváth Jánosnak nem volt beceneve, ő a születési nevén lett Mester. Dolgozott a Makói és Sóstói Művésztelepen, vezetője volt a tuzséri, hejcei, monoki és nádudvari Nemzetközi Alkotótábornak. Ahogy kritikusai írják, festészete fokozatosan távolodott el a természetelvűségtől. Absztrakt kompozícióit a korábbi műveinél is megfigyelhető lendületesség és választékos színhasználat jellemzi. Tisztelettel emlékezik rá a Nyíregyházi Televízió Szerkesztősége is, amikor a 2019-es Út 2 című tárlatának képeit, és az ott készült interjú részletét visszaidézzük. Az úgynevezett retrospektív, életmű kiállításán a Városi Galériában kérdeztem arról, hogy öröm, játék vagy küzdelem volt-e számára eljutni az első nyíregyházi festménytől, az Újságárus című képtől a mai modern képekig?

Tovább
vissza