Kártérítés a lemosott graffityért

2018.05.10. 10:05

A régi gyárépület óriási vászonként szolgált a graffitiseknek Queensben. A hely tulajdonosa azonban úgy döntött, hogy másra használja a területet, és egyik éjjel fehérre mázoltatta a külső falakat, a bíró szerint jogtalanul.

Több mint 6,5 millió dollár kártérítést ítélt meg egy amerikai a bíróság New York-i graffitiművészeknek, akiknek a munkáit még 2013-ban semmisítették meg.

Az egykor Queensben magasodó 5Pointz nevű komplexum falai az 1990-es évek óta szolgáltak óriás vászonként a világ minden tájáról érkező graffitiseknek, az épület a művészek, valamint a rajongók zarándokhelyévé vált.

A régi gyárépület tulajdonosa, Jerry Wolkoff azonban 2013-ban úgy döntött: lebontja az épületet, hogy luxuslakásokat emeljen a helyére, és az éj leple alatt fehérre meszeltette a külső falakat. Huszonegy graffitiművész akkor beperelte Wolkoffot, amiért megsemmisítette a műveiket.

Frederic Block bíró hétfői határozata szerint Wolkoff jogtalanul tüntette el az alkotásokat az épületről, amely "a világ legnagyobb szabadtéri aeroszol-művészeti gyűjteményévé" vált az évek folyamán.

A komplexumot végül 2014-ben lebontották, és egy évre rá elkezdték felhúzni az új épületet.

"A döntés egyértelművé teszi, hogy a graffiti egy kategóriába tartozik az összes többi képzőművészeti ággal" – mondta Eric Baum, a graffitisek ügyvédje, hozzátéve, hogy az általa képviselt 21 művész részéről ez az ügy "sohasem a pénzről szólt".

Az ügyben még tavaly novemberben volt egy háromhetes tárgyalás, amelynek kulcskérdése az volt, hogy művészetnek tekinthető-e a graffiti, és megilleti-e a jogi védelem. Az esküdtszéknek a Wolkoffot, mint az épület tulajdonosát megillető jogokat és a művészek jogait kellett mérlegre tenniük.

A hétfői döntés értelmében az ügyben érintett 45 alkotás jogosult lett volna a képzőművészek számára bizonyos jogokat biztosító Visual Artists Rights Act védelmére, ezért a bíró maximális összegű, 6, 7 millió dollár kártérítést ítélt meg a művészek számára.
vissza