Ramocsaházán a segítő házban és Nyírtelken jártunk

2021.09.29. 17:50

Ramocsaháza önkormányzatának szociális és kulturális programjaival ismerkedtünk.

Ramocsaházán, a 2011-ben nyílt Segítőházban jártunk, hogy megismerkedjünk a settlement típusú közösségépítő módszer helyi alkalmazásának tapasztalataival. A településen a roma és többségi lakosság együttélését, közösségi és kulturális találkozásaiket, közeledésüket és együttműködésüket segítő projektként valósul meg a modell.

 

Mi is a segítőház?

Talán nem jó a kifejezés ez a névválasztás, mert az embereket felosztja aktív segítőkre, és passzívabb segítettekre. Ez az, amit nem szeretnénk itt csinálni. Fő célunk egy olyan közösségi alapú segítőház működtetése, amely settlement jellegű szociális munkát képes majd megvalósítani. Ennek központi hangsúlya a képessé tételre az öngondoskodásra irányul.

Mi is ez a settlement pontosan, miért van ma erre szükség? Kérdezheti bárki, hiszen a szociális munka intézményeinek megannyi formájával találkozhatunk ma már Magyarországon. A napjainkban használt társadalmi, és szociális intézmények egyre csökkenő hatékonysággal tudják csak kezelni társadalmunkban megjelenő problémákat.

Az első settlement típusú segítőház 1884-ben Angliában indult, tehát a módszer alapvetően nem új. Magyarországon igazából nem tudott széles körben meghonosodni, hiszen a settlement mozgalom alapvetően civil gyökerekből táplálkozik, és a 2. világháborút követő időszak nem kedvezett ezeknek a törekvéseknek.

Manapság felmerül a gondolat, hogy szükség lenne ilyen típusú segítségnyújtásra, de a settlement létezése, elterjedtsége a társadalom valóságos állapotát fejezi ki, és erre nem lehetünk itthon büszkék. Civil szervezeteink jellemzően erőtlenek, a közösségi kapcsolatok, a szomszédságok is válságukat élik a legtöbb helyen.

Fontos feladatunk a projekt során hogy a központi forrás megszűntével is talpon tudjunk maradni, a közösség összefogásával. Ehhez azonban nagyon sokat kell tenni a közösségért.

Napjainkban a társadalmunk osztályai régen látott mértékben távolodnak egymástól. A leszakadó rétegekhez tartozó embereket gyakran méricskéljük keresve az önhiba mértékét, az egyén felelősségét, vagy vizsgálva a társadalom szerepét.

Sok megoldási javaslat születik ma Magyarországon, néha szélsőségesek is. Könnyű rálépni a kirekesztés a szegregáció, a diszkrimináció útjára. A mi utunk nem erre vezet. Szeretnénk megtalálni, és megszólítani minden helyi társadalmi csoportban élő embert. Szültésünkkor bekerülünk egy népcsoportba, egy közösségbe, nem mi döntünk róla, hogy hová. A gyermekként eltöltött éveink alapvetően határozzák meg a számunkra kijelölt utat. Mi itt sok embernek szeretnénk utat mutatni. Nem csak a kirekesztéssel, hátránnyal küzdő embereknek, hanem a település, a közösség minden tagjának. A társadalom és a helyi közösség integrációjának fenntartása nem azt jelenti, hogy „felintegráljuk" a lent lévőket tehát csak ők változzanak. Változni kell valamennyiünknek, és ehhez hidakra van szükség cigány és magyar, idős és fiatal szegény és módosabb, ember és ember között.

 

 

A keresztény hagyományok jelenkori értékeinek megismeréseként szakemberekből álló csoportunk szakmai kiránduláson vett részt Nyírtelken. A Filadelfia Evangélikus Egyházközséghez látogatott el csoportunk, hogy ott megimerkedjenek azzal, hogyan lehet a keresztény kultúra alapjait mindennapi életünk részévé tenni, hogyan alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz a keresztény vallásosság. Emellett megismerkedtünk azokkal a szociális és kulturális kezdeményezésekkel, melyek a közösségépítést szolgálják Nyírtelken. A 2013-ban elkészült, az Istentiszteleteknek is helyet adó Alternatív Centrumot is megtekintette csoportunk, amelyben rendszeres oktatási, kulturális, és gyülekezeti alkalmai kerülnek megrendezésre.

A gyülekezet életébe, mindennapjaiba, a vezérlő gondolatokba és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati cselekedetekbe nyerhettünk bepillantást. A gyülekezet gyönyörű honlapján részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

https://filadelfia.lutheran.hu/?page_id=867&lang=hu_HU
vissza