Szakmai kirándulás beregi tájakon / Túristvándi

2021.09.25. 12:56

A „Kulturális együttműködések fejlesztése a magyar-szlovák-ukrán térségben” című, EFOP-5.2.2-17-2017-00135 számon nyilvántartott projekt kereténen megvalósuló szakmai kiránduláson a szatmári vidék kulturális értékeibe tekintettek be a partnerszervezetek szakemberei. Hogyan lehetne könnyebben megérteni, hogyan változik a kultúra, annak megítélése és művelése az idők során, mint a múltba tekintve?

A túristvándi vízimalom átélte az évszázadok viharait, változásait. Ez az egyetlen ilyen felépítésű és méretű vízimalom egész Európában. A vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő alulcsapós vízimalom oldala a partoldalba van beépítve, többi része cölöpökön áll. Déli oldalán helyezkedik el a kerék és a duzzasztó zsilip. 

A belső tér tizenegy ablakkal rendelkezik, így a megvilágítás is tökéletes. Kívülről három erkély díszíti, melyekről csodálatos látvány tárul elénk a folyóról és környékéről. A malom szerkezete ma is őrlésre alkalmas, köszönhető az alapos felújításnak. Az épületben megtekinthető egy kiállítás is, melyben a vízimalom történetével, működésével ismerkedhettek meg a vendégeink.
vissza