Szakmai kirándulások beregi tájakon - Tákos, Csaroda

2021.07.29. 13:10

Beregi kulturális örökségünk kincseit mutattuk meg az EFOP-5.2.2-17-2017-00135 számú projekt keretében hozzánk látogató kulturális szakembereknek.

A „Kulturális együttműködések fejlesztése a magyar-szlovák-ukrán térségben” című, EFOP-5.2.2-17-2017-00135 számon nyilvántartott projekt kereténen megvalósuló szakmai kiránduláson a szatmári vidék kulturális értékeibe tekintettek be a partnerszervezetek szakemberei. Szatmár szépségei minden ide látogatót magukkal ragadnak, hiszen az ország északi csücske egy elfeledett mostohagyereke a turizmusnak. Pedig kulturális kincsekben, emlékekben nem szenved hiányt.

A tákosi mezítlábas Notre-Dame…

Igazi tóháti település, a tó mentén két házsorral, hosszanti tengelyében, a legmagasabb ponton áll a templom – a 41. számú főút mentén. Az egymással szemben lévő két házsort néhány évtizede csak pallón át lehetett még megközelíteni. A tó azóta kiszáradt, a helyén füves park található.

A népi barokk stílusú, zsindellyel fedett református templomot 1766-ban építették. Alig nagyobb, mint egy régi parasztház. A templom földje döngölt agyag,  faragott festett bútorzata és festett kazettás mennyezete a 18. században készült. A belső berendezést, bár nem egyszerre készítették, különálló fatornyát a templommal egy időben ácsolták. A 2001-es hatalmas tiszai árvíz elpusztította a falut, de a templomot megkímélte. Tákost – szinte a táj jellegéhez igazodva – azonban újjáépítették.

 

Csarodai mezítlábas templom

A falu közepén álló, román stílusú műemlék kőtemplomot két oldalt a Csaroda vize öleli át, a 13. század végén épült, hajdan a templom egész belsejét színes freskók díszítették. A templom beltere a középkori és reneszánsz falfestészet, a népi, valamint a protestáns díszítőművészet hihetetlenül csodálatos együttese.

 

 
vissza