Vers&Slam a Filterben

2020.01.26. 21:05

Benned van a vers szelleme?

Ezt kérdetik azok a nyíregyházi fiatalok, akik ezt a különleges, egyedi és igazán friss műfajt űzik és népszerűsítik Nyíregyházán. "Egy színpad. Egy fellépő, és a lehetőség, hogy legyőzd a gátjaidat! Hozhatsz bármit hozzánk, ami te vagy! Ez a Vers & Slam Poetry! " hangzik a mottójuk. Január 31-én este Nyíregyházán ismét a szavaké lesz a főszerep, a nyíregyháziak körében töretlen népszerűségnek örvend a slam! A Filter kávézóban tartanak most Vers Estet, a részletekről a szervezőket kérdeztük a Nyíregyházi Televízió Szieszta című műsorában.

A Slam Poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos.

Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.

Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson!

Január 31. Filter Teaház
vissza