PRO CULTURA SUBCARPATHICA – Ukrajna

A PRO CULTURA SUBCARPATHICA non-profit civil szervezet, melyet 2010 decemberében alapítottak. Hivatalos bejegyzésére 2011. március 29-én került sor.

A szervezet célja, hogy a kultúra (és annak minden szegmense) által továbbépítse, erősítse, fejlessze a helyi közösségeket. A szervezet olyan civil képződmény, amely a konzervatív értékekre épül, de emellett nem zárkózik el a kultúra modern és posztmodern értelmezésétől, a szubkultúráktól, a kortárs kezdeményezésektől sem. Feladatunk, hogy elérhetővé tegyük a kultúrát közösségünk minden tagja számára, illetve felvállaljuk a kárpátaljai hagyományok, kultúrák, világlátás közvetítését bel- és külföldön.

A szervezet két fontos irányt vállal fel: működteti a Kárpátalja.ma hírportált, továbbá kulturális rendezvényeket, eseményeket szervez.

Kárpátalja-szerte évente több mint 80 rendezvényt valósít meg a helyi önkormányzatok, civil szervezetek bevonásával. A rendezvényszervezések legfontosabb célja a közösségszervezés, a közösségmegtartás, a helyi identitás megerősítése, kultúraközvetítés és hagyományápolás.

Az elmúlt évek során a szervezetnek szoros együttműködési hálózata alakult ki. A szervezet munkatársai jelentős kultúraközvetítő, közösségszervező és képzésszervező és kapcsolatépítő tapasztalattal rendelkeznek.

A szervezet célközönsége, célcsoportja általános: sem korcsoportban, sem nemi, sem társadalmi státus alapján nem állítottak fel feltételeket.